ISO 27001

Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (TS ISO/IEC 27001)

Bilgi güvenliği standardı BS 7799-2’nin revize edilip ISO 27001 olarak değiştirilmesiyle yürürlüğe giren bu standart kurumların bilgi güvenliği yönetim sistemi kurmaları için gereklilikleri tanımlamaktadır.

Bilgi güvenliği yönetim sistemi, kurumunuzdaki tüm bilgi varlıklarının değerlendirilmesi ve bu varlıkların sahip oldukları zayıflıkları ve karşı karşıya oldukları tehditleri göz önüne alan bir risk analizi yapılmasını gerektirir. Kurum kendine bir risk yönetimi metodu seçmeli ve risk işleme için bir plan hazırlamalıdır.

Bugünün dünyasında bilgi güvenliği olmadan hiçbir kuruluş başarılı bir biçimde işletilemez. BGYS, yeterli ve uygun bir bilgi güvenliği yönetiminin kuruluşun bilgi varlıklarının korunması ve ilgili taraflara güven vermesi amacıyla tesis edilmesini temin etmek üzere tasarlanmalıdır.

Bilgi güvenliği kuruluşa faydalı olacaksa, olumlu katkıda bulunacaksa, BGYS başarılı bir bilgi güvenliğini sağlayabilmelidir. Bilgi güvenliği teknik ve BT konudan daha çok öncelikle, bir yönetim konusudur. Bununla birlikte hiç kimse, özellikle BT kullanımı konusundaki geniş çaptaki bağımlılığı ve teknik sorunları göz ardı etmemelidir.

ISO 27001 Kurumların risk yönetimi ve risk işleme planlarını, görev ve sorumlulukları, iş devamlılığı planlarını, acil durum olay yönetimi prosedürleri hazırlamasını ve uygulamada bunların kayıtlarını tutmasını gerektirir. Kurum tüm bu faaliyetlerin de içinde yer aldığı bir bilgi güvenliği politikası yayınlamalı ve personelini bilgi güvenliği ve tehditler hakkında bilinçlendirmelidir. Seçilen kontrol hedeflerinin ölçülmesi ve kontrollerin amacına uygunluğunun ve performansının sürekli takip edildiği yaşayan bir süreç olarak bilgi güvenliği yönetimi ancak yönetimin aktif desteği ve personelin katılımcılığıyla başarılabilir.

Bilgisayar ağınıza saldırganların nasıl sızabileceğini söylemez. Size toplam bilgi güvenliği ve “yaşayan bir süreç olarak” bilgi güvenliğinin nasıl “yönetileceğini” tanımlar.

ISO 27001 belgesi için kurum ve kuruluşların öncelikle ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi standardına göre sistem kurmaları ve etkin uygulamaları gerekmektedir.

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi kurmak ve belgelendirmek bir firmaya şirkete veya kuruluşa Bilgi Güvenliği kavramının temel ilkelerini sağlamaktadır.

Targets